Reilu viikko sitten poljeskelin töistä kotiin päin. Olin juuri tulossa Leppävaaraan, kun koulun pihasta tuli vasemmalta pyörätien ylitse auto. Näin autoilijan kaukaa (onneksi) ja autoilija ei voinut olla näkemättä minua, sillä tulin kohti kirkas lamppu päällä. Siitä huolimatta olisin ajanut suoraan apukuljettajan oveen, ellen olisi jarruttanut voimakkaasti ja pudottanut siten vauhtiani miltei nollaan. Nuorimies jatkoi matkaansa kuin mitään ei olisi tapahtunut ja samoin minä.

Itsellekin on joskus autoillessa sattunut arviointivirheitä. Etenkin pyöräilijöiden kanssa on välillä haasteellista toimia. Useimmiten kaikki menee kivasti, mutta itse pelkään kaupungissa autoillessani eritoten oikealle kääntymistä silloin, kun samaan suuntaan kulkee aivan ajoradan vieressä oikealla puolella pyörätie. Pyrinkin nykyisin kiinnittämään huomiota pyöräilijöihin jo hyvissä ajoin risteystä lähestyessäni, jolloin voin kohtuullisen rauhallisin mielin käännöksen oikealle suorittaa. Etenkin hyväkuntoiset pyöräilijät ajavat niin kovaa vauhtia, että mikäli eteen huomaamattaan kääntyy, on jälki rumaa.

Muutama vuosi sitten ajoin "harrastusmielessä" taksia Helsingissä. Siellä näki monenlaista. Selvästi ikävin tapahtuma sattui Malmin hautausmaan läheisyydessä, ollessani kääntymässä vasemmalle hautausmaalle päin. Samaan suuntaan vasemmalla puolellani ajoi polkupyöräilijä, jonka ohittamista jäin osin kääntyneenä odottamaan. Samalla hetkellä tuli hautausmaalta iäkkäämpi mies autollaan ja ajoi suoraan pyöräilijän eteen. Pyöräilijä törmäsi varsin kohtuullisella vauhdilla iäkkäämmän miehen auton etukulmaan, mistä sitten sinkosi päin itse ajamaani taksia lyöden päänsä eturenkaaseen. Onneksi polkupyöräilijä käytti kypärää. Hän sai silti kohtuullisia kolhuja ja oli hieman sekaisin - sanoisin shokissa - sillä oli poistumassa omin avuin heti paikalta. Estin hänen lähtönsä ja kutsuin poliisit paikalle. He tulivatkin pikavauhtia ja olin ehtinyt hetkessä kertomaan heille näkemykseni tilanteesta ennen kuin jatkoin asiakkaani kanssa matkaa. Tuollaisessa tilanteessa katsoin pyöräilijän eduksi pysäyttää tilanteen ja saada tapahtuneesta merkintä virallisiin kirjoihin. IHan vaikka jo siltä varalta, että jälkikäteen huomaa jotakin kuitenkin tapahtuneen ja tarvitsee hoidattaa itsensä kuntoon. Silloin ainakin menee kuut oikeasta vakuutuksesta.

Kypärä siis päähän ja varovaisuutta joka tilanteeseen!

Muokattu su 21.9. klo 11:53 - kirjoitusvirheitä pois.